Foamea si abundenta. O istorie a alimentatiei in Europa, de: Massimo Montanari
Traducere de Elena Caraboi. Ce istorie poate naste conflictul dintre politica si economie in
privinta cartofului? Citi dintre noi s-au gindit ca e posibila o istorie care porneste de la modul
in care oamenii se hranesc? Analizind modul de alimentatie al omenirii de-a lungul vremii, Massimo
Montanari demonstreaza tocmai existenta unei astfel de istorii – o istorie a foamei si
abundentei, în care si imaginarul joaca un rol decisiv; o istorie care nu vrea nicidecum sa
fie „altfel” sau „alternativa”, caci tocmai in virtutea centralitatii sale
existentiale, istoria alimentatiei curge in strinsa sintonie cu „celelalte” istorii,
determinindu-le si fiind determinata de ele. Cuprins: Timpul foamei • Barbari si romani •
Carnea celor puternici • Piinea (si vinul) lui Dumnezeu • Ghiftuirea si postul •
„Terra et silva” • Da-ne noua astazi piinea noastra cea de toate zilele • A
minca mult si bine • Gastronomie si foame • O Europa carnivora? • A minca de post
• Abundenta saracilor • Ferocitatea burgheza • Mutatii ale gustului • Droguri
vechi si noi • Cartoful, intre agronomie si politica • Alimentatie si populatie •
Revansa carnii • O hrana pentru toate anotimpurile • Placere, sanatate si frumusete
Caracteristici
Titlu:
Foamea si abundenta. O istorie a alimentatiei in Europa
Autor:
Massimo Montanari
Editura:
Polirom
Colectia:
Categoria cartii:
Istoria Europei
Tradus de:
An aparitie:
2003
Numar pagini:
208
Format:
135 x 200
Comentarii la Foamea si abundenta. O istorie a alimentatiei in Europa
Pentru a lasa un comentariu trebuie sa fiti logat.