De la amar la sublim, istoria omenirii intr-o ceasca de ceai: gust si senzatie, elixir si rasfat, placere, armonie, puritate si liniste, finete si mister, spionaj, razboaie si dosare secrete, filozofie, arta si cultura subtila a bunului-gust. Verde, negru, alb, rosu, oolong si miere si lapte si frisca, un pachet de dorinte si asteptari implinite intr-un singur cuvant – ceai.
Amestecuri: Majoritatea ceaiurilor disponibile azi pe piata sunt amestecuri din diferite tipuri de ceai provenite din diferite regiuni. De exemplu, „English breakfast” este alcatuit dintr-o combinatie de ceaiuri negre din Nilgiri si din Ceylon.
„Irish breakfast”, care e putin mai tare si are o aroma mai indrazneata, e compus din ceaiuri negre din Nilgiri, din China si din Assam. Amestecurile de ceaiuri se realizeaza si apeland la diversi aromatizanti, din categoria fructelor si florilor.
„Earl Grey” este un ceai negru din China aromat cu ulei de pergamuta. Aromatizantii preferati pe piata sunt iasomia, piersica, portocala, lamaia, hibiscusul, pergamuta, scortisoara, vanilia si migdalele.
Daca ti-e frig, ceaiul o sa te incalzeasca. Daca te-ai incalzit prea tare, ceaiul o sa te racoreasca.
Daca esti deprimat, ceaiul o sa te inveseleasca. Daca esti agitat, ceaiul o sa te linisteasca.
– William Gladstone (1809-1898), prim-ministru al Marii Britanii Traducere din limba engleza de Ines Hristea.