Acasa/

/

Istoria sticlei de vin

Autor:
Istoria sticlei de vin - Jean-Robert Pitte - BAROQUE BOOKS & ARTS
Detalii:
Presedinte al Academiei Vinului din Franta si presedinte al Societatii de Geografie, Jean-Robert Pitte este specialist in geografie culturala. De la Istoria peisajului francez (1983) pana la Bordeaux-Bourgogne. Pasiunile rivale (2007), el realizeaza de treizeci…
Categorie
Editura
Autor

37.42

49.9
LEI
In Stoc
Anul aparitiei:
2017
ISBN:
9786068564838
Recenzii
5/5

Descriere

Presedinte al Academiei Vinului din Franta si presedinte al Societatii de Geografie, Jean-Robert Pitte este specialist in geografie culturala. De la Istoria peisajului francez (1983) pana la Bordeaux-Bourgogne.
Pasiunile rivale (2007), el realizeaza de treizeci de ani o ampla cercetare asupra geografiei gastronomiei si vinului. F O R M A S I P O V E S T E , C R E A T I E , P A S I U N E , L U X S I R A F I N A M E N T , O D E L I C A T A I S T O R I E A A R T E I P A S T R A T O A R E D E E L I X I R Sticla de vin.
Peste Marea Manecii, in forma de ceapa, de para, apoi cilindrica si cu umeri drepti. In Franta, mai degraba ovoida, cu umeri inclinati, atat in Champagne, cat si in Burgundia sau la Bordeaux unde, din secolul al XIX-lea, s-au impus tot formele cilindrice cu umeri drepti.
Dar creatorii au mers mai departe cu imaginatia: fluierul renan, sticla imbracata in paie din Toscana, bocksbeutel-ul in forma de tartacuta din Franconia, sticla clavelin din Jura, butelia mica de Tokaji cu gatul alungit sau constantia din Africa de Sud. Fara inventarea sticlei, niciodata vinurile nu s-ar fi putut invechi ferite de aer si de lumina si niciodata personalitatea regiunilor si a anului de productie nu s-ar fi putut manifesta cu atata stralucire.
Revolutia dateaza din secolul I d. Hr., cand s-a inventat in sticlarie teava de suflat.
La inceputul secolului al XVII-lea, productiile europene, prea fragile, nu puteau servi pentru transportul lichidelor la distante mari. Atunci Anglia, o tara importatoare, a conceput butelia de sticla groasa si neagra, lucrata intr-un cuptor incalzit cu carbuni.
Tot englezii au descoperit in Portugalia virtutile plutei, care permite inchiderea ermetica, astfel incat sa le poti incredinta sticlelor si cel mai pretentios vin, sa le poti culca, transporta si pastra peste secole. Si nu dupa mult timp au inventat si sampania, pe care francezii o vor produce abia incepand cu perioada Regentei.

Istoria sticlei de vin
de

Ar putea să îți placă și…

  • Cele mai delicioase 45 deserturi - ERC PRESS

    Cele mai delicioase 45 deserturi

    De

    Editura

    Colectia noastra va propune o incantatoare calatorie in lumea aromelor si gusturilor.Retetele noastre sunt gandite sa va bucure simturile.Cel mai important ingredient in retetele prezentate de noi este placerea de a gati. Veti avea ocazia…

    Pret:

    14 LEI
  • Savoarea bucatariei manastiresti - Efrem Derventinul - UNIVERS

    Savoarea bucatariei manastiresti

    De

    Editura

    O noua carte de bucate? Da si nu! Caci numele Parintelui Efrem de la Dervent este deja binecunoscut publicului larg prin faima retetelor sale manastiresti aparute sub forma unei carti epuizate rapid. Entuziasmul cititorilor pofticiosi…

    Pret:

    85 LEI
  • Sfintele Pasti. Credinta, datini si preparate culinare - Constantin Garvasuc - PRO EDITURA SI TIPOGRAFIE

    Sfintele Pasti. Credinta, datini si preparate culinare

    De

    Editura

    Gospodinele, inainte de a se apuca de plamadit, se grijesc, se spala pe cap, se piaptana, imbraca straie curate si se roaga bunului Dumnezeu sa le dea putere si har in intreprinderea ce tocmai vor…

    Pret:

    31.79 LEI
  • Gin, bitter, vermut cu plante aromate: obtinerea si servirea - Alois Golles, David Golles - MAST

    Gin, bitter, vermut cu plante aromate: obtinerea si servirea

    De

    Editura

    Ginul este, probabil, una dintre cele mai tari bauturi spirtoase ale momentului. Impreuna cu bitterul si vermutul, a reusit in ultimii ani sa isi recapete locul binemeritat in barurile lumii. Aceasta carte propune explorarea originilor…

    Pret:

    37 LEI
  • Retete cu carne de pui (3 ingrediente in 15 minute) - RAO

    Retete cu carne de pui (3 ingrediente in 15 minute)

    De

    Editura

    Daca va este pofta si de altceva decat de pui fript, va propunem 55 de retete care pot fi preparate cu un minimum de ingrediente si intr-un timp foarte scurt, cu produse proaspete care vor…

    Pret:

    43
    32.25 LEI
  • Gateste in 15 minute cu Jamie - Jamie Oliver - CURTEA VECHE

    Gateste in 15 minute cu Jamie

    De

    Editura

    Aceasta carte corespunde intru totul exigentelor pe care le au cititorii mei: mancare foarte rapida, gustoasa, nutritiva, ce se poate savura in fiecare zi a saptamanii. Elaborarea acestor retete a fost o experienta complet noua…

    Pret:

    120
    114 LEI
  • Morcovul si fratii lui - Maurice Messegue - VENUS

    Morcovul si fratii lui

    De

    Editura

    Morcovul si fratii lui. Medicamente pentru toate varstele. Toti stim multe despre morcov, patrunjel, pastarnac, asmatui. Dar putini dintre noi cunosc „virtutile” de medicamente ale acestor patru legume-zarzavaturi de exceptie. Vreti sa aveti vederea de…

    Pret:

    3 LEI
  • VEG. Preparate usoare si delicioase pentru toti - Jamie Oliver - CURTEA VECHE

    VEG. Preparate usoare si delicioase pentru toti

    De

    Editura

    Jamie Oliver iti propune o carte fara bariere – doar cu retete foarte gustoase, usoare, ieftine si la indemana, cu legumele in rolul principal. Jamie Oliver, unul dintre cei mai iubiti si cititi bucatari din…

    Pret:

    120
    114 LEI
  • Cele mai delicioase 45 retete usoare - ERC PRESS

    Cele mai delicioase 45 retete usoare

    De

    Editura

    Colectia noastra va propune o incantatoare calatorie in lumea aromelor si gusturilor.Retetele noastre sunt gandite sa va bucure simturile.Cel mai important ingredient in retetele prezentate de noi este placerea de a gati. Veti avea ocazia…

    Pret:

    14 LEI
  • Expert in vin in 24 de ore - Jancis Robinson - BAROQUE BOOKS & ARTS

    Expert in vin in 24 de ore

    De

    Editura

    Jancis Robinson, preoteasa mondiala a vinului, este autoarea celebrelor volume Oxford Companion to Wine si World Atlas of Wine si a rubricii de vin din Financial Times. S T I I N T A ,…

    Pret:

    39.9
    29.93 LEI
  • 203 retete de hrana vie - Mihaela Basoiu, Mihai Basoiu - METEOR PRESS

    203 retete de hrana vie

    De

    Editura

    Autorii va propun in aceasta carte de bucate 203 retete de „hrana vie” – preparate gatite fara foc – si 46 de retete de sucuri proaspete, concepute potrivit celor mai moderne teorii nutritioniste. Bucataria fara…

    Pret:

    25 LEI
  • Bucataria japoneza - Berecz Edgar - INSTITUTUL EUROPEAN

    Bucataria japoneza

    De

    Editura

    Pret:

    22 LEI