Echilibrul energetic si obezitatea, de: Dan Peretianu
Epidemiologia obezitatii arata ca traim intr-o perioada paradoxala: pe de o parte, se afirma ca scad productiile alimentare si ca oamenii nu mai au cu ce sa se hraneasca, iar pe de alta parte, in toate tarile lumii creste prevalenta obezitatii.
Aceasta lucrare incearca sa arate de ce oamenii cresc anormal de mult in greutate, care sint parametrii normali ai unui organism uman si ce se poate face pentru a trata (uneori si preveni) supraponderea si obezitatea. Cuprinde trei parti:
Partea I, Bazele metabolice ale tulburarilor consumului energetic , are doua capitole: “Fiziologia si fiziopatologia consumului energetic” si “Fiziologia si fiziopatologia tesutului adipos”, in care se prezinta elemente bazale pentru a intelege ce se intimpla cu metabolismele glucidic, lipidic si proteic in celula grasa, precum si in alte tesuturi “energetice” (ficat, creier, muschi).
Partea a II-a, Reglarea neuroendocrina a foamei si satietatii, trateaza despre modul in care apare foame si relatia ei cu satietatea si satierea. Integrarile se petrec la nivel hipotalamic, mai ales. In aceste capitole sint prezentati cei mai cunoscuti hormoni cu actiune asupra raportului energetic.
Aceste doua prime parti constituie baza intelegerii mecanismelor de tratament in obezitate.
Partea a III-a, Obezitatea: definitii, diagnostic si tratament , prezinta aspectele clinice ale problemei. In capitolul de definire sint prezentate si cauzele obezitatii, raspindirea ei in lume (epidemiologia). Un capitol esential este cel de analiza a dimensiunilor corpului si de prezentare a metodologiei de analiza a raporturilor dintre diferitele tesuturi din organism, cu precadere a raportului dintre masa slaba (musculara) si cea grasa (tesutul adipos.
Caracteristici
Titlu:
Echilibrul energetic si obezitatea
Autor:
Dan Peretianu
Editura:
All
Colectia:
Categoria cartii:
Dietoterapie
Tradus de:
An aparitie:
2000
Numar pagini:
500
Format:
Comentarii la Echilibrul energetic si obezitatea
Pentru a lasa un comentariu trebuie sa fiti logat.