Acasa/

/

Retete culese de la cinci brasovence

Autor:
Retete culese de la cinci brasovence - Georgeta Filitti - EDITURA CREATOR
Detalii:
E simplu, e complicat sa pregatesti masa? Romania profunda se dezvaluie si prin bucatarie. Retete venite de nici unde, adaosuri succesive de la rude, prietene, dadace, din lecturi intamplatoare prin almanahuri ori foi de calendar…
Categorie
Editura
Autor

40.18

LEI
In Stoc
Anul aparitiei:
2017
ISBN:
6426308001190
Recenzii
5/5

Descriere

E simplu, e complicat sa pregatesti masa? Romania profunda se dezvaluie si prin bucatarie.
Retete venite de nici unde, adaosuri succesive de la rude, prietene, dadace, din lecturi intamplatoare prin almanahuri ori foi de calendar au constituit in mai toate casele romancelor o zestre expresiva, variata si… mai totdeauna gustoasa.
Poti privi reteta in sine ca bucatareasa intrebandu-te daca ai ingredientele necesare s-o prepari. Dar daca mergi mai departe si o pui intr-un context, in speta intr-un caiet cu retete, o compari cu celelalte „surate”, urmaresti personajele de la care a fost culeasa -ai in fata, pe nesimtite, o lume colorata, bine mirositoare care te transforma vremelnic intr-un adevarat Gargantua contemporan.
Cele cinci brasovence aduna retete de la sotii din protipendada orasului (doamnele Brediceanu, Ciortea, Simionescu), matusi, prietene (Lelia, Marioara, Virgini) ori guvernante nemtoaice sau unguroaice (Mette tante, Sofi neni). Notatia e riguroasa dar adesea pare facuta pentru cunoscatoare si atunci cantitatile sunt omise, insirandu-se doar ingredientele ca atare.
Unitatile de masura te introduc intr-o lume tainica, inaccesibila profanilor: pe langa grame (si decagrame), litri, kilograme apar deca (plural, deci), loti, salice, funti si altele sui generis: „zahar cat sase oua”. In unele recipiente sau recomandari raman putin misterioase: „o lingura cu care se scoate laptele”, „strecori prin mot”, „forma de pepene”.
Respectuoase fata de condimente, gospodinele le trateaza pe masura pomenindu-le in latineste sau nemteste: natrium bicarbon, cremor tartari, ausbruch. Ba si in romaneste, transcrise fonetic, epis.

Retete culese de la cinci brasovence
de

Ar putea să îți placă și…

  • Mancaruri de sarbatori - Garoafa Coman - BIZANTINA

    Mancaruri de sarbatori

    De

    Editura

    Autoarea cartii de mare succes Mincaruri si dulciuri de post, revine cu o noua carte: Mancaruri de sarbatori. O carte iesita din bucataria mamei. Un frumos si pretios dar pentru mame, sotii, surori si prietene….

    Pret:

    58.15 LEI
  • Duminica la pranz - Laura Laurentiu - CURTEA VECHE

    Duminica la pranz

    De

    Editura

    Duminica la pranz. Retete care aduc familia impreuna Urmaresc blogul Laurei cu interes si placere pentru ca este profesionist si, de multe ori, inventiv. Ma bucura mult ca in peisajul editorial romanesc al cartilor de…

    Pret:

    121.57
    115.49 LEI
  • Ingrediente si ciudata lor chimie - George Zaidan - NICULESCU

    Ingrediente si ciudata lor chimie

    De

    Editura

    Cartea aceasta este cu adevarat FABULOASA! E distractiva, patrunzatoare, indrazneata si linistitoare. Un incantator montagne russede popularizare a stiintei. -Kallie Moore, gazda emisiunii Eons de pe PBS Volumul de fata este amuzant, taios, captivant, uimitor…

    Pret:

    42.18
    40.07 LEI
  • Retete istorice. Fursecuri si biscuiti de Craciun - Norica Birzotescu - CAMARA SATENCEI

    Retete istorice. Fursecuri si biscuiti de Craciun

    De

    Editura

    In fiecare an, Sarbatoarea Nasterii Domnului ne umple sufletul de speranta, de dragoste si de bucurie. Ne dorim cu tarie sa impartasim aceasta curata emotie cu cei dragi. Asadar, sa imbracam caminul nostru in aroma…

    Pret:

    18 LEI
  • Tabelul periodic al vinurilor - Sarah Rowlands - BAROQUE BOOKS & ARTS

    Tabelul periodic al vinurilor

    De

    Editura

    O noua maniera de a aprecia vinul, amuzanta, concisa si atragatoare, pentru consumatorii care promit sa devina pasionati si cunoscatori.Vinuri albe pe coloanele din stanga, rose in mijloc si rosii in dreapta si, pe orizontala,…

    Pret:

    52.75 LEI
  • De re culinaria - Pastorel Teodoreanu - AGORA

    De re culinaria

    De

    Editura

    Editia de fata reuneste pentru prima oara articolele publicate de Al. O. Teodoreanu in cadrul rubricilor „Cronica gastronomica”, „Gastronomice”, „Din carnetul unui gastronom”, sustinute sapatamanal, de-a lungul anilor, in „Adevarul literar si artistic” (1933-1934), „Glasul…

    Pret:

    41.76 LEI
  • Otet si mustar - Andreas Fischerauer - MAST

    Otet si mustar

    De

    Editura

    Otet si mustar, produse pregatite in casa Cunostintele despre fabricarea otetului sunt la fel de vechi ca si certitudinea ca bauturile alcoolice aflate timp indelungat in contact cu oxigenul se vor transforma in otet. Informatii…

    Pret:

    21.15 LEI
  • Retete istorice cu carne de miel - Norica Birzotescu - CAMARA SATENCEI

    Retete istorice cu carne de miel

    De

    Editura

    Retete istorice cu carne de miel – o colectie valoroasa de retete vechi cu carne de miel. 70 de retete autentice din perioada 1908-1971 redate exact asa cum au fost publicate la vremea respectiva. Retetele…

    Pret:

    18 LEI
  • Secretele vinului - Yves-Marie Berce - CARTEA ROMANEASCA EDUCATIONAL

    Secretele vinului

    De

    Editura

    De la cabaretele pline de placeri interzise pana la pivnitele Josephinei, vinul se face complicele sutelor de istorii mici care se joaca in umbra celei mari. Parcurgand Quebecul, Malta, Portugalia, Caucazul etc., in voia razboaielor…

    Pret:

    60 LEI
  • Confesiunile unui bucatar fericit - Dan-Silviu Boerescu - INTEGRAL

    Confesiunile unui bucatar fericit

    De

    Editura

    Cine spunea ca gastronomia n-ar fi cel mai potrivit instrument de seductie?!? Din distributia amintirilor culinar-senzuale: Nicoleta Luciu, Gina Pistol, Andreea Marin, Bianca Dragusanu, Daniela Crudu, Mihaela Radulescu, Andreea Mantea, Elena Udrea… Dar si interludii…

    Pret:

    21.14
    20.08 LEI
  • Gateste in 15 minute cu Jamie - Jamie Oliver - CURTEA VECHE

    Gateste in 15 minute cu Jamie

    De

    Editura

    Aceasta carte corespunde intru totul exigentelor pe care le au cititorii mei: mancare foarte rapida, gustoasa, nutritiva, ce se poate savura in fiecare zi a saptamanii. Elaborarea acestor retete a fost o experienta complet noua…

    Pret:

    126.87
    120.53 LEI
  • Podgoria Dragasani - marele areal colinar cu potential vinicol calitativ total - Marin Gheorghita - SITECH

    Podgoria Dragasani

    De

    Editura

    In preajma unor puternice asezari dacice dominate de Rusidava, devenita mai tarziu regiunea viticola voievodala a banilor Olteniei — Dragasanii s-au bucurat prin vinurile sale de o atentie si o pretuire deosebite — din cele…

    Pret:

    111 LEI
Retete culese de la cinci brasovence
de