Acasa/

/

Retete culese de la cinci brasovence

Autor:
Retete culese de la cinci brasovence - Georgeta Filitti - EDITURA CREATOR
Detalii:
E simplu, e complicat sa pregatesti masa? Romania profunda se dezvaluie si prin bucatarie. Retete venite de nici unde, adaosuri succesive de la rude, prietene, dadace, din lecturi intamplatoare prin almanahuri ori foi de calendar…
Categorie
Editura
Autor

38

LEI
In Stoc
Anul aparitiei:
2017
ISBN:
6426308001190
Recenzii
5/5

Descriere

E simplu, e complicat sa pregatesti masa? Romania profunda se dezvaluie si prin bucatarie.
Retete venite de nici unde, adaosuri succesive de la rude, prietene, dadace, din lecturi intamplatoare prin almanahuri ori foi de calendar au constituit in mai toate casele romancelor o zestre expresiva, variata si… mai totdeauna gustoasa.
Poti privi reteta in sine ca bucatareasa intrebandu-te daca ai ingredientele necesare s-o prepari. Dar daca mergi mai departe si o pui intr-un context, in speta intr-un caiet cu retete, o compari cu celelalte „surate”, urmaresti personajele de la care a fost culeasa -ai in fata, pe nesimtite, o lume colorata, bine mirositoare care te transforma vremelnic intr-un adevarat Gargantua contemporan.
Cele cinci brasovence aduna retete de la sotii din protipendada orasului (doamnele Brediceanu, Ciortea, Simionescu), matusi, prietene (Lelia, Marioara, Virgini) ori guvernante nemtoaice sau unguroaice (Mette tante, Sofi neni). Notatia e riguroasa dar adesea pare facuta pentru cunoscatoare si atunci cantitatile sunt omise, insirandu-se doar ingredientele ca atare.
Unitatile de masura te introduc intr-o lume tainica, inaccesibila profanilor: pe langa grame (si decagrame), litri, kilograme apar deca (plural, deci), loti, salice, funti si altele sui generis: „zahar cat sase oua”. In unele recipiente sau recomandari raman putin misterioase: „o lingura cu care se scoate laptele”, „strecori prin mot”, „forma de pepene”.
Respectuoase fata de condimente, gospodinele le trateaza pe masura pomenindu-le in latineste sau nemteste: natrium bicarbon, cremor tartari, ausbruch. Ba si in romaneste, transcrise fonetic, epis.

Retete culese de la cinci brasovence
de

Ar putea să îți placă și…

  • Ce Gatim, Cum Gatim - Henry-Paul Pellaprat - VENUS

    Ce Gatim, Cum Gatim

    De

    Editura

    Pret:

    5 LEI
  • Chefi de Romania - Daniela Sima - EDITURA CREATOR

    Chefi de Romania

    De

    Editura

    Chefi de Romania. Retete din carne rosie si vanat Avem o bucatarie veche fabuloasa, dar nu stim sa o promovam asa cum ar merita. Reinterpretarea nu inseamna ca mancarea traditionala – asa cum ne este…

    Pret:

    80 LEI
  • Marmiton. Ce mancam azi? in 365 zile - DIDACTICA PUBLISHING HOUSE

    Marmiton. Ce mancam azi? in 365 zile

    De

    Editura

    Retete usoare, pentru gurmanzi pofticiosi. Secrete culinare dezvaluite in 365 de supersfaturi! Acest minicalendar va ofera retete absolut delicioase pentru fiecare zi din an. Ca bonus, veti descoperi liste cu produse de sezon (fructe, legume,…

    Pret:

    69
    65.55 LEI
  • Bucataria medievala andaluza - PAIDEIA

    Bucataria medievala andaluza

    De

    Editura

    Bucatarie andaluza din vremea califatului Almohad (secolulu al XIII-lea). Cateva retete alese din cartea de bucate in Magreb si Andaluzia in vremea Almohazilor. Lucrarea a fost compilata de un scrib undeva dupa anul 1400, si…

    Pret:

    54 LEI
  • Carte de bucate alese pentru diabetici - Mariana Rabinca - EVANGHELISMOS

    Carte de bucate alese pentru diabetici

    De

    Editura

    Cele mai bune sfaturi de urmat pentru scaderea glicemiei: – cultivarea unei stari de bine – evitarea stresului – consumul alimentelor cu IG redus – mentinerea greutatii corporale in limite normale – evitarea consumului de…

    Pret:

    20 LEI
  • Fii brutar in lumea mare. Ocolul pamantului cu 72 de retete - Tothne Libor Maria - CASA

    Fii brutar in lumea mare. Ocolul pamantului cu 72 de retete

    De

    Editura

    Va invitam intr-o calatorie speciala in jurul lumii! Vom face cunostinta si vom degusta preparate de panificatie din mai mult de 30 de tari. Am organizat calatoria, iar ghidul nostru va fi brutaria Limara, prin…

    Pret:

    79
    75.05 LEI
  • Cazanul de tuica. Tehnici de fermentatie, tehnici de distilare - Josef Pischl - MAST

    Cazanul de tuica. Tehnici de fermentatie, tehnici de distilare

    De

    Editura

    Contine, printre altele, o descriere exhaustiva a materiilor prime, a importantei si utilizarii drojdiei de cultura pura, descrierea metodelor de filtrare si a filtrelor si o prezentare exhaustiva a instalatiilor de distilare simple si cu…

    Pret:

    20 LEI
  • Podgoria Dragasani - marele areal colinar cu potential vinicol calitativ total - Marin Gheorghita - SITECH

    Podgoria Dragasani

    De

    Editura

    In preajma unor puternice asezari dacice dominate de Rusidava, devenita mai tarziu regiunea viticola voievodala a banilor Olteniei — Dragasanii s-au bucurat prin vinurile sale de o atentie si o pretuire deosebite — din cele…

    Pret:

    105 LEI
  • Traiasca mamaliga - D.E. du Brin - VENUS

    Traiasca mamaliga

    De

    Editura

    Hranitoare, la indemana tuturor si ca pret si pentru ca malaiul se gaseste la tot pasul, mamaliga este o mancare rapida, ieftina, usor de facut. Cartea contine 150 de preparate care se pot asezona cu…

    Pret:

    3 LEI
  • Studiul China. Colectia de retete a vedetelor - Leanne Campbell - ADEVAR DIVIN

    Studiul China. Colectia de retete a vedetelor

    De

    Editura

    Studiul China. Colectia de retete a vedetelor. Retete vegetariene integrale de la bucatarii vostri favoriti Cu participarea maestrilor vostri gastronomi favoriti si a autorilor vostri favoriti de carti de bucate, Studiul China – Colectia de…

    Pret:

    40 LEI
  • Curioasa lume a vinului - Richard Vine - BAROQUE BOOKS & ARTS

    Curioasa lume a vinului

    De

    Editura

    Curioasa lume a vinului. Vin si istorie, spirit si esenta O fermecatoare suita de personaje si idei pline de culoare, locuri celebre si istorii fascinante din ametitorul univers al creatorilor de vin. Richard Vine a…

    Pret:

    49.9
    37.42 LEI
  • Producerea palincii si a lichiorului in gospodarie - Panyik Gaborne - CASA

    Producerea palincii si a lichiorului in gospodarie

    De

    Editura

    Palinca este o bautura alcoolica obtinuta exclusiv prin fermentarea si distilarea unor fructe carnoase sau a unui amestec de fructe. In aceasta carte se prezinta modul de obtinere a palincii in gospodarie, cititorii fiind indrumati,…

    Pret:

    49
    46.55 LEI